Be om noen å snakke med

Jeg, du, dere er nødvendigvis ikke syk, "gal" eller har psykiske problemer. Noen har selvfølgelig psykiske vansker, og de må be om og få riktig hjelp.

Men... mange mennesker som klarer seg helt fint i samfunnet kan ha utfordringer på det følelsesmessige plan. Mange har ikke lært å kjenne på egen kropp, og i kroppen vår er følelsene. Å kjenne på følelsene, og vite hva de forteller oss er nødvendig, henviser til forskerne og klinikerne John Gottman og Sue Johnson. Det er lettere å forstå når man er glad eller sint, men når man er såret og trist over noe, når man blir forlatt og kjenner på for eksempel ensomhet, hva da? Ikke alle har lært hvordan disse sårbare følelsene kjennes, som skam, skyld, sorg og frykt. Når man har disse følelsene er det da heller ikke lett å forstå hvordan man reagerer, hvordan man tenker og i tillegg hvordan det påvirker omgivelsene våre. Å se sammenhengene inni en selv, forstå seg selv, og ikke vite hva dette som skjer heter og ikke ha språk for det kan skape vansker i nære relasjoner.

Når man ikke har det blir det heller ikke lett å fortelle om det til noen. Å ikke vite hva det er som skjer og hva det heter forhindrer oss i å skape nær kontakt, og det blir vanskelig å få det vi trenger når noe er vanskelig. Samtalen med en annen er ofte løsningen i seg selv, ikke nødvendigvis rådene vi får.

De fleste ønsker å ha en kjæreste, en som er der for meg, en å skape et liv med på de gode dagene, men også når vi får det vanskelig. Mange ønsker i tillegg å få være der for kjæresten sin, en som åpner opp og beveger oss på et følelsesmessig plan, opplevelsen av å bety noe for noen. Som skrevet så strever mange med å kjenne etter, og i tillegg dele det med noen nære, og da får man problemer med å skape et følelsesfellesskap når man for eksempel er i et parforhold. I tillegg kan dette bli et hinder i å finne en kjæreste. Man unngår det nære, unngår å være seg selv, og presenterer ikke en ekte versjon av seg selv.

Men... det finnes håp. Dette kan læres! De færreste snakker om følelser hver dag hele tiden, og det er sjelden man snakker sammen hele tiden. Men det er viktig å kjenne seg selv, og det er viktig å snakke sammen dersom man ønsker et godt parforhold og/eller ønsker en kjæreste. Og de som gjør det opplever det som nyttig, utviklende og interessant!


\parLIVet Aslaksen